Je artsen leveren prima zorg.  Maar: moet je het daarbij laten?

Aanpak van verstopte aderen bestaat nog uit kansrekening

Een praktijksituatie. Je (keurings)arts heeft je meegedeeld dat je risico loopt op hartproblemen. Je hebt hoge bloeddruk en voelt je soms opvallend moe. Je aderen raken verstopt. Als je vraagt naar de oorzaak hoor je dat dat doorgaans samenhangt met cholesterol, bloeddruk, lichaamsgewicht, aanleg en leefgewoonten. Je krijgt algemene informatie over leefgewoonten en voeding: vermijd stress, beweeg, stop met roken, eet niet teveel verzadigd vet zout en suiker. En als het nodig is ook standaard medicijnen die cholesterol en bloeddruk verlagen en bloed verdunnen.

Mocht je al een infarct hebben meegemaakt, dan gebeurt min of meer hetzelfde. Nadat de verstopping is verholpen ga je naar huis met eenzelfde medicijnenpakket en leefstijladvies.  Zonder scherp zicht op (en aanpak van) de achterliggende oorzaken.

De achterliggende oorzaken blijven buiten beeld

De oorzaak van jóuw hoge bloeddruk en vaatverstoppingen is niet boven water. Je weet niet hoe het is ontstaan, waar de verstoppingen uit bestaan, waar ze precies zitten, laat staan of ze effectief worden aangepakt. Je behandeling bestaat uit algemene maatregelen die de kans op een cardiovasculair incident met enkele procenten verminderen.

Als je je verdiept in het vraagstuk, vind je allerlei publicaties over kansrijke maatregelen die zich richten op de achterliggende oorzaken, maar je arts vertelt dat die onvoldoende zijn bewezen om te kunnen worden ingezet. Jouw behandeling blijft daarom beperkt tot  algemeen bewezen maatregelen waarvan het effect op jouw lichaam niet duidelijk is.

Wat nu mogelijk is: werk aan de oorzaken in jouw individuele geval

Onderzoeken die beschrijven hoe hartproblemen meestal ontstaan en hoe een gemiddeld lichaam dan functioneert, hoeven niet meer het eindpunt te zijn van medische kennis. Het is mogelijk geworden om te achterhalen hoe het bij jou zit! Met moderne technologie en deskundige begeleiding kun je uitvinden hoe jouw lichaam functioneert. Wat je kunt doen om jouw bloeddruk over de hele dag gezond te houden. Om de juiste bouwstoffen uit jouw voeding te halen. Om op de juiste momenten in de juiste hoeveelheid te bewegen. Wat voor jou de mogelijkheden zijn om geestelijke en lichamelijke stress te beperken.